Till senaste kommentaren
Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Får jag ta med cykeln på resan?

Är det tillåtet att ta med cykeln på resan?
Länstrafiken Kronoberg Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Cyklar får inte tas med när du reser med stadsbussar.
  På våra bussar och tåg i Kronobergs län får en vanlig cykel tas med i mån av plats (även elcykel). För cykeln betalar du samma pris som en barn/ungdomsbiljett. Segway får inte medföras.
  Länstrafiken Kronoberg
 • Kan man boka cykelbiljett mellan Växjö och Karlskrona?
  Carl-Henrik Gustavsson
 • Det går att köpa cykelbiljett för en resa Växjö-Karlskrona, däremot går det inte att boka plats för cykeln. Cykel får endast tas med i mån av plats.
  Rolf
 • Hej

  Vi är fyra stycken som en lördag framöver ska åka Krösatåg med varsin cykel från Hässleholm till Vislanda en lördag fm. Vill bara kolla upp att vi får plats med fyra cyklar i ett Krösatåg. De bör väl få plats.
  Mats Andersson
 • Utrymmet ombord på våra tåg är i första hand avsett för våra resenärer och vi kan aldrig i förväg garantera att cyklar kan tas med. Cyklarna får medföras i mån av plats.
  Eva
 • Hej
  Hur är det tänkt här - man måste ju köpa biljett innan man kliver på tåget, men man vet ju inte när man köper sin biljett om det finns plats för cykeln?
  hälsningar
  Maria
  Maria Gruvstad
 • Det är ovanligt att det inte finns utrymme för en enstaka cykel, men vi måste ändå prioritera de tillfällen då det är många resande och mycket bagage. Skulle det visa sig att det inte finns plats ombord kan man välja att ta nästa tåg. Väljer man i stället att ställa in sin resa återbetalar vi naturligtvis beloppet för biljetten.
  Eva
 • Hur förvaras cykeln på länsbuss?
  Jag
 • I Länstrafiken Kronobergs regionbusstrafik får cykel medföras i mån av plats mot uppvisande av giltig cykelbiljett. Samtliga fordon vara försedda med cykelhållare med plats för 2-4 cyklar.
  Observera att du inte får medföra cykel i Växjö stadstrafik eller regiontrafikens nattrafik.
  Rolf
 • Hur ska man transportera cykeln till /från perrongen? Är det hissen som gäller?
  Leif Österlund
 • Ja, för att ta sig ner på plattformarna får man ta hissen.
  Eva
 • I Nässjö är det väldigt små hissar till perrongen/plattformen.
  Det är bara en-hjulingar som får plats i hissen!
  Även i Alvesta är hissen trång för cykeltransport.
  Leif Österlund
 • Det kan vara trångt i hissarna om man ska ta ner sin cykel. Någon ombyggnad av hissar ner till plattformarna är dock inte aktuellt, så upplever man att cykeln inte får plats får man bära ner cykeln för den vanliga trappan ner till perrongerna.
  Eva
 • Hej!
  Är det möjligt att ta med en hopfällbar minicykel på regionbussarna?
  Och i så fall, kostar det något extra eller räknas den hopfällda cykeln som vanligt bagage?
  Albert
 • Det går att ta med en hopfällbar cykel på våra regionbussar utan avgift. Vissa regler måste dock följas, se nedanstående utdrag ur våra bestämmelser:
  "Handbagage, väska eller föremål, av skälig storlek som lätt kan bäras av och på fordonet av den resande, får medföras utan kostnad. Handbagage ska förvaras under stol, i knäet, på bagagehylla eller på annan i fordonet anvisad plats, utan olägenhet för annan resenär. Handbagage får inte placeras på sittplatser eller så att utrymningsvägar blockeras. Av säkerhetsskäl får tyngre handbagage, eller handbagage som sticker ut från hyllan, inte placeras på hatthylla.
  Hopfällbar cykel, små barncyklar utan cykelkedja samt mikrobike räknas som handbagage."
  Rolf
 • Jag skall ta med mig en större väska och cykeln från Vikaholm till Åseda. Det går bra att ta cykeln på regionbussarna, men hur tar jag mig med väska och cykeln från Vikaholm? Det vore farligt att försöka bära väskan och cykla samtidigt. Klokast vore att införa möjligheten att man får ta med cykeln även i stadstrafiken i mån av plats, möjligen endast under lågtrafik..
  Philip Groves
 • Enligt vårt regelverk är det inte tillåtet att ta med cykel på stadsbussarna i Växjö. Det finns för närvarande inga planer på att ändra reglerna eller göra undantag under vissa tider av dagen.
  Eva
 • Kan man lämna sin cykel på bussen från Lammhult till Växjö. Eller ska jag betala först?
  Mojtaba
 • Berätta för föraren att du skall ta med din cykel så han kan hjälpa dig att hänga upp cykeln på avsedd plats, därefter kan du köpa din biljett.
  Rolf
 • Kalmarbussarna har upphängnings krokar längst bak där man kan hänga sin cykel. Enkelt. Visst kan man ta cykeln även på Kronbergsbussarna, men då måste föraren plocka fram kroken - och det blir besvärligt!
  Vad gäller cyklen på stadsbussen är resan oftast en del av en längre resa ut på landsbygden. Därför bör det gå bra att ta med cykeln på stadsbussarna under s.k. lågtrafiktiderna.
  Philip Groves
 • På våra regionbussar kan man ta med cykel och samtliga regionbussar ska vara försedda med cykelhållare med plats för 2-4 cyklar. På stadsbussarna är det inte tillåtet att ta med cykel.
  Eva
 • I så fall är det dags att ändra reglerna, eller hur?
  Philip Groves
 • För närvarande finns inga planer på att ändra reglerna och tillåta cyklar på stadsbussarna.
  Eva
 • Får man ta med en sparkcykel på stadsbussar?

  Bert
 • En sparkcykel räknas som ett handbagage så länge man tar den under armen, så det är okej att ta med även på stadsbussen.

  Eva
 • 1. Om jag har en jättestor specialbyggd ryggsäck som jag förvarar min cykel i, får jag då ta med den som vanligt handbagage på tåget utan att betala avgift?
  2. Är det okej att göra en cykelspark ombord på tåget eller bussen, eller bör jag göra det på perrongen?
  Med vänlig hälsning / Joakim
  Joakim
 • Här nedan följer ett utdrag ur våra regler för cyklar ombord på buss och tåg, och ett stort cykelfodral är inte godkänt för att slippa betala cykelbiljett.

  "Handbagage, väska eller föremål, av skälig storlek som lätt kan bäras av och på fordonet av den resande, får medföras utan kostnad. Handbagage ska förvaras under stol, i knäet, på bagagehylla eller på annan i fordonet anvisad plats, utan olägenhet för annan resenär. Handbagage får inte placeras på sittplatser eller så att utrymningsvägar blockeras. Av säkerhetsskäl får tyngre handbagage, eller handbagage som sticker ut från hyllan, inte placeras på hatthylla.
  Hopfällbar cykel, små barncyklar utan cykelkedja samt mikrobike räknas som handbagage."
   

  När det gäller fråga 2 förstår jag inte vad du menar.
  Eva
 • Hur är det med att ha med sig en cykel på Øresundståget i Danmark? Vad jg vet är det gratis. I så fall bör det vara likadant även när tåget rullar i Sverige.
  Philip Groves
 • På fjärr- och regionaltåg i Danmark behöver man köpa en cykelbiljett, däremot är det avgiftsfritt på S-tågen inom Köpenhamnsområdet.
  Rolf
 • Hej
  Jag är osäker vad som gäller för cykelkärror när det gäller tågresor.
  Öresundståg får man bara ta med på vissa sträckor.
  Vad gäller för Krösatågen m.fl. och vad kostar en cykelkärra om det är tillåtet.
  Mvh Lena
  Tommy Göransson
 • Nedan finns ett utdrag ur resevillkoren som gäller i vårt län och angränsande län.
  Det är inte tillåtet med cykelkärror på Pågatåg och Krösatåg

  Cykel
  6.17 Cykel kan, i mån av plats, tas med på tåg mot uppvisande av Giltig färdbevis för cykel (för
  tandemcykel krävs två färdbevis). Lokala avvikelser förekommer i Västra Götalands län och
  Blekinge län – se Västtrafiks och Blekingetrafikens hemsida.

  a) En (1) konventionell cykel (gäller även elcykel) eller, ståhjuling (Segway) eller elscooter/
  elsparkcykel/kickbike per Resenär tas med på Öresundståg, Pågatåg samt Krösatåg.

  b) En (1) tandemcykel per Resenär tas med på Öresundståg och Pågatåg.

  c) En (1) varucykel, trehjulig vuxencykel eller cykelkärra per Resenär tas med på Öresundstågen mellan stationerna Malmö Hyllie och Tårnby (Danmark).


  Eva
 • Ovanstående redovisar ded befintliga reglerna, men svarar inte på min ursprungliga frågan. En resa med cykel kan omfatta dels en resa med ragionbussen, dels en resa med stadsbussen för att komma fram till regionbussen. Alltså en samman-hangande resa. Det måste vara möjligt att genomföra en sådan resa, varför förbudet att ta med cykeln på stadsbussen är kontraproduktivt. I så fall kan man föredra att ta den egna bilen, inte bara för stadsbussens del, men även hela vägen.
  Jag framhäver att ref'geln måste ändra så att en cykel kan tas med på stadsbussen vid vissa tider, och i mån av plats, så klart.
  Philip Groves
 • Det finns inga planer på att ändra regler vad gäller cyklar på stadsbussarna.
  Eva
 • Om jag har månadskort, hur löser jag då biljett för cykel på tåg?
  Susanne
 • Du kan köpa en cykelbiljett i våra biljettautomater.
  Rolf

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.